Elian-saken blir misbrukt til angrep på Kirken på Cuba

Havanna - KI (KAP/Zenit/CWN) - Erkebiskopen av Havanna, kardinal Jaime Ortega, beklager at mange kubanere benytter Elian-saken til angrep på Den katolske kirke. Følelsene omkring den 6-årige Elian går så høyt at det særlig i mediene er kommet fullstendig ubegrunnede angrep mot Kirken og enkelte kirkelige medarbeidere. Kardinalen håper at det dreier seg om aksjoner fra enkeltpersoner og ikke «en kampanje som styres av regjeringen».

Elián Gonzáles var den eneste som overlevde da en båt med flyktninger fra Cuba sank. Blant de 11 som druknet, var hans mor og stefar. Gutten ble reddet av den amerikanske kystvakten, og han ble tatt hånd om av slektninger i Miami i Florida. De vil beholde gutten hos seg, men faren, som bor på Cuba, vil gjøre sin foreldrerett gjeldende og snakker i likhet med Cubas president Fidel Castro om en bortføring. Også Den katolske kirke på Cuba går inn for at gutten får komme tilbake til sin far. Etter først å ha nølt erklærte myndighetene i USA at Elian måtte vende hjem. Men justisminister Janet Reno har opphevet en domsslutning som sa det samme.

I USA arrangerte dominikanernonnen sr. Jeanne O'Laughlin et møte mellom gutten og hans to kubanske bestemødre på nøytral grunn i sitt kloster, men i den forbindelse uttalte hun seg for at gutten måtte få bli i USA. Etter det er nonnen «forbannet i mediene», sier kardinalen - hun kalles blant annet «inkarnasjonen av Satan». Avisene «informerer» også om amerikanske presters seksuelle misbruk og avslører statistikk om antallet prester med aids.

Saken er også appellert til paven, som kritiseres stadig sterkere for ikke å gripe inn. Den brasilianske dominikaneren Frey Betto, en varm tilhenger av frigjøringsteologien og Castros regime, sier at hvis paven grep inn til fordel for eksdiktator Augusto Pinochet, burde han gjøre det samme for å få Elian sendt tilbake til Cuba.

Kathpress og Catholic World News 10. februar og Zenit 12. februar 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 15.02.2000, sist endret 15.02.2000 - 09:15