Sodano ber igjen om at Pinochet blir sendt hjem

Vatikanet - KI (KAP/CWN/Zenit) - I følge italienske, spanske, chilenske og franske medier uttalte kardinalstatssekretær Angelo Sodano sist torsdag seg på nytt for at Chiles eksdiktator Augusto Pinochet snarest må sendes hjem. Det heter at Sodano, som var pavelig nuntius i Chile under Pinochets brutale diktatur, under en middag i Vatikanet med den avgående chilenske presidenten Eduardo Frei uttalte at han håper på den britiske regjeringens «sunne fornuft».

Vatikanet ønsker at «denne odysseen tar slutt så fort som mulig». Pinochet har rett til å vende tilbake. Hans skjebne må overlates til den chilenske rettshåndhevelse og dens store klokskap, i følge Sodano. Frei hadde før middagen blitt mottatt av pave Johannes Paul II i privataudiens. I tilknytning til audiensen understreket Frei til media at han ikke hadde snakket med paven om Pinochet-saken. Ved møtet hadde de snakket om mange spørsmål ved overgangen i Chile, om forsoningen i landet og med nabolandet Argentina.

Den 84-årige general Augusto Pinochet har siden oktober 1998 befunnet seg i britisk husarrest, etter at den spanske dommeren Baltasar Garzon hadde krevd ham utlevert på grunn av hans brudd på menneskerettighetene mens han var president. Etter en offisiell rapport fra regjeringen i Chile ble nesten 3.200 mennesker myrdet eller forsvant sporløst under det 17-årige diktaturet. Pinochet kom til makten i 1973 gjennom et blodig militærkupp hvor den lovlig valgte presidenten Salvador Allende ble drept.

Vatikanet har i stillhet vært involvert i diplomatiske samtaler om eksdiktatorens skjebne siden han ble arrestert i England i 1998. Kirkens ledere har allment blitt forstått slik at de støtter en benådning av Pinochet, som er gammel og av leger blitt erklært for senil til å stilles for retten, men dette er første gang en offisiell representant for Den hellige Stol kommenterer saken offentlig.

Den chilenske regjeringen mener at Pinochet må løslates fra sin husarrest i England og sendes tilbake til Chile, hvor landets eget rettsvesen må bestemme om han skal stilles for retten eller ikke. I følge en tjenestemann ved Chiles ambassade i Roma ønsker flertallet i landet at Pinochet skal stilles for retten, men mener at rettssaken bør være i Chile.

Den britiske innenriksministeren Jack Straw erklærte i forrige måned at i lys av legenes rapport om Pinochet var han tilbøyelig til å ville sette fri den 84-årige generalen av humanitære grunner. Men den britiske Høyesterett beordret Straw til å sende den konfidensielle legerapporten til Spania og tre andre land som har bedt om å få Pinochet utlevert.

Kathpress, Catholic World News og Zenit 18. februar 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 24.02.2000, sist endret 24.02.2000 - 00:37