Ultraortodokse jøder krever at paven avlyser lørdagsmesse

Jerusalem - KI (CWN) - Ledere for Israels ultraortodokse jøder sa torsdag at de ber pave Johannes Paul II om å droppe planene om en messe på lørdag, den jødiske sabbaten, under sitt besøk til Det hellige Land neste måned.

Meir Porush, leder for partiet The United Torah Judaism (UJT), sier at jødene forventer at paven respekterer jødiske tradisjoner under sitt besøk mellom 21. og 26. mars, inkludert å tillate jødene å overholde sabbaten riktig. «Han trenger ikke å overholde sabbaten, men når han feirer en messe på lørdag, tvinger han soldater, politiet og sikkerhetsstyrkene til å arbeide», sier han. «De vil bære våpen og de vil bruke telefoner og de er nødt til å reise - alt en vanhelligelse av sabbaten. Jeg venter at paven tar hensyn til religiøse jøder».

Paven planlegger en utendørsmesse i Nasaret lørdag den 25. mars, som er festen for Herrens bebudelse.

Den israelske regjeringen sier at pavens program ble planlagt av både israelske og vatikanske tjenestemenn. «Hele besøket fra begynnelse til slutt ble samordnet med Israels regjering, (...) og siden Israel er ansvarlig for pavens sikkerhet, har alle nødvendige sikkerhetshensyn blitt tatt med i vurderingen, inkludert på lørdag», sier talsmannen Moshe Fogel.

Catholic World News 17. februar 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 24.02.2000, sist endret 24.02.2000 - 00:37