Snart bare sølibatære prester i den gresk-ortodokse kirke?

Aten - KI (Zenit) - Antallet gifte prester i den gresk-ortodokse kirken synker stadig, og det er en risiko for at de får «et sølibatært presteskap som i det katolske kjetteri», sier p. Efstathios Kollas, direktør for den pan-hellenske presteunionen. I en erklæring som ble kunngjort mandag i den atenske engelske avisen Kathimerini sier p. Kollas at problemet ikke er nytt i Hellas. «Kvinner har alltid vært nølende til å gifte seg med prester. (...) Kvinner som gifter seg med prester er vanligvis eldre kvinner, de som er redde for å sitte igjen uten mann», sier han. Han tilskriver også problemet det faktum at prestene må bære prestekjole, og «despotismen» og «mangelen på ansvarlighet» innen den ortodokse kirkes hierarki.

I følge den greske avisen har hundrevis av seminarister alvorlige problemer med å finne en hustru før ordinasjonen. Som et resultat velger de sølibatsløfte. «Dusinvis av våre seminarister har hvert år problem med å finne hustruer», sier p. Vasileios Vorudakis, direktør for det kirkelige Lyceum i Aten. «Men det jeg lærer dem er at de må finne noen som først kan være en hustru for dem, og deretter `prestekone'», legger han til. Artikkelen i Kathimerini hadde tittelen «Et ensomt hjerte banker under prestekjolen». Når det gjelder det økende fenomenet med at gifte prester forsvinner og økningen av sølibatære ordinerte prester, som i «det katolske kjetteri», konkluderer p. Kollas: «Gud bevare den ortodokse kirke fra en slik fryktelig skjebne».

ZEN - Zenith

av Webmaster publisert 07.03.2000, sist endret 07.03.2000 - 13:30