Høyeste utmerkelse til kardinal O'Connor

Washington - KI (KAP/CWN) - Kardinal John O'Connor, erkebiskop av New York, får den amerikanske kongressens gullmedalje. Senatet vedtok onsdag kveld enstemmig å gi den alvorlig syke 80-årige kardinalen denne høyeste sivile utmerkelsen i USA etter at Representantenes hus i forrige måned vedtok det samme med 410 stemmer mot 1. Senator Charles Schumer verdsatte innsatsen til kardinalen, som særlig har befattet seg med utkantgruppene i samfunnet og som har arbeidet for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Israel og Vatikanet.

O'Connor ble for et knapt år siden operert for en hjernesvulst. Etter at han først kom seg godt etter operasjonen, har hans helsetilstand forverret seg i det siste. For tiden er han for svak til å feire messen. Kongressens gullmedalje har bare blitt gitt til 250 mennesker, inkludert George Washington og Mor Teresa.

Kardinal O'Connor var i begynnelsen av februar på en «avskjedsvisitt», som han selv kalte det, i Vatikanet. I tilknytning til denne reisen uttrykte han imidlertid ønske om å beholde sitt embete livet ut. Hittil har alle erkebiskoper av New York dødd i sitt embete.

I henhold til kirkeretten søkte kardinal O'Connor på sin 75-årsdag paven om å få trekke seg tilbake, men paven har ennå ikke innvilget denne søknaden.

Kathpress og Catholic World News 2. mars 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 10.03.2000, sist endret 10.03.2000 - 17:13