Paven ber om internasjonal hjelp til Nord-Korea

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II oppfordrer det internasjonale samfunnet til å gi mer matvarehjelp til Nord-Korea, som er rammet av naturkatastrofer og uår. Ved et statsbesøk fra den sørkoreanske presidenten Kim Dae-Jung beklaget paven lørdag splittelsen mellom mennesker og folk i Asia og roste samtidig de nye initiativene for en indre koreansk dialog. Samtidig velsignet paven «det koreanske folk».

Veien til forsoning vil fortsatt være lang og vanskelig, innrømmet paven ved møtet med den tidligere koreanske opposisjonspolitikeren som i to år har vært statsoverhode i Sør-Korea. Men hindringer må ikke få lov til å blokkere anstrengelsene for gode og harmoniske forbindelser, sa paven i sin tale.

Med henblikk på den økonomiske krisen i Asia, som har rammet Sør-Koreas næringsliv svært hardt, oppfordret paven til ikke å gjøre profitt til den eneste målestokk for økonomisk virksomhet. Det dreier seg også om fremme av familiene og den enkelte. I den forbindelse minnet paven om de uavhendelige rettighetene til enkeltmenneskene, deriblant religionsfriheten.

Dette var Kim Dae-Jungs første besøk i Vatikanet som statsoverhode. Den praktiserende katolikken har tilbrakt mange år av sitt liv i eksil og fengsel og ble i 1981 dømt til døden for angivelig sammensvergelse. Etter internasjonalt press, blant annet fra paven, ble dommen omgjort til 20 års fengsel, men Kim ble satt fri allerede i 1982. Ved et tidligere besøk i Vatikanet har Kim Dae-Jung uttrykkelig takket paven for hans daværende intervensjon. I Sør-Korea er 1½ millioner av de 45 millioner innbyggerne katolikker, mens protestantene har 14 millioner medlemmer. Pave Johannes Paul II besøkte landet i 1984 og i 1989.

Den katolske kirke i landet har oppfordret sine troende til bønn og faste for «forsoning og gjenforening av de to Koreaer». Fra 24. mars skal de troende i erkebispedømmet Seoul hver fjerde fredag i måneden møtes for gudstjeneste og bønn for disse anliggendene, heter det i et hyrdebrev fra erkebiskopen av hovedstaden, Cheong Jin-suk.

Kathpress 4. mars 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 10.03.2000, sist endret 10.03.2000 - 17:13