Paven angivelig til Moskva og Damaskus i 2001

Roma - KI (KAP/Zenit) - I følge en italiensk avismelding vil pave Johannes Paul II angivelig reise til Moskva neste år. Vatikan-eksperten i den romerske avisen Il Messaggero, Orazio Petrosillo, skriver onsdag at reisen vil finne sted etter at Det hellige år er avsluttet. Også Vatikan-eksperten i den ekskommunistiske avisen L'Unità, Alceste Santini, snakker i et intervju om et snarlig planlagt reise til den russiske hovedstaden. Santini hevdes å ha gode kontakter i Moskva, og under den kalde krigen var han et kontaktpunkt mellom kommunismen og kardinal Agostino Casaroli, som var ansvarlig for Vatikanets østpolitikk.

I følge Santini er den nye russiske presidenten, Vladimir Putin, ivrig etter å invitere paven som et uttrykk for sin politikk for å fremme et godt forhold til vesten. Denne motivasjonen, som er strategisk livsviktig for Russlands fremtid, har stor vekt når det gjelder å overvinne den motstanden som det ortodokse patriarkatet i Moskva hittil har vist mot et pavebesøk.

Både Mikhail Gorbatsjov og Boris Jeltsin inviterte paven til Russland, men paven har ikke kunnet reise på grunn av patriarkens motstand. Paven ønsker ikke at hans besøk skal skape splittelse, og av den grunn vil han ikke reise til Russland før han har støtte fra patriark Alexej II.

Til tross for sine snart 80 år og sviktende helse fortsetter paven sitt reiseprogram. Han reiser til Fatima i Portugal den 12.-13. mai for å saligkåre to av seerbarna der. Neste år skal paven, også i følge Il Messaggero, besøke Stillehavsøya Guam for å avslutte Oseania-synoden der, men planleggingen er ennå på et svært tidlig stadium. Videre er den reisen til Damaskus i Syria som paven lenge har ønsket å foreta i Paulus' fotspor, «nær forestående» i 2001. I den forbindelse ønsker han også å reise til Aten, men dette kan bli svært vanskelig, selv om de sivile myndighetene har uttrykt at paven er velkommen, for den gresk-ortodokse kirke er motstander av et slikt besøk.

Kathpress 5. april og Zenit 6. april 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 14.04.2000, sist endret 14.04.2000 - 13:12