Situasjonen i Albania mer spent

Bonn/Tirana - KI (KAP) - Situasjonen i Albania er spent som aldri før, mener biskopen av det nordalbanske bispedømmet Sape (Sappa), Dode Gjergji. Etter at Kosovo-flyktningene reiste hjem føler Albania seg neglisjert, ettersom de fleste hjelpeorganisasjonene også har forlatt landet, erklærer Gjergji mandag under et besøk hos det internasjonale Kolpingwerk i Köln.

Den 37-årige Gjergji ble i mars utnevnt til ny biskop for bispedømmet Sape med tittel Apostolisk Administrator. Tidligere var han nasjonal leder for Kolpingwerk i Albania. I følge hans opplysninger tar albanske Kolping-medlemmer seg av og forsørger rundt 5.000 flyktninger fra Kosovo som ennå ikke er vendt hjem.

Den økonomiske situasjonen i Albania er i følge Gjergji for tiden vanskeligere enn i Kosovo. Han hilser derfor velkommen planen fra det internasjonale Kolpingwerk om å opprette etter yrkesutdannelsessenter i Shkoder (Scutari). Der skal unge mennesker kunne ta kurs i databehandling, språk og sykepleie for å forhindre innflyttingen til byene. Kolpingwerk finnes nå på ni steder i Albania. Også i Kosovo finnes det ni Kolping-grupper, mens fem nye er i ferd med å bli grunnlagt.

Av de rundt 200.000 innbyggerne i bispedømmet Sape er 91.000 katolikker, sier Gjergji. Det finnes ingen problemer i samlivet med muslimene, men fra utlandet trenger fundamentalistiske tanker inn i landet. Også moskéer, «som spretter opp som sopper fra jorden», blir finansiert fra utlandet.

Kathpress 10. april 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 14.04.2000, sist endret 14.04.2000 - 13:19