Muslimer, ortodokse og katolikker vil samarbeide

Pristina - KI (KAP) - Fredag ble det i Pristina grunnlagt et «Interreligiøst råd for Kosovo» hvor det muslimske fellesskapet, det serbisk-ortodokse bispedømmet Raska-Prizren og det katolske vikariatet Prizren-Kosovo vil samarbeide. Rådet ledes av den serbisk-ortodokse biskop Artemije Radosavljevic av Raska-Prizren, den katolske biskop Marko Sopi og presidenten for det muslimske fellesskapet, mufti Rexhep Boja. Begge sider vil virke sammen for forsoning mellom trossamfunnene og gjenoppbygging av ødelagte Gudshus.

I en erklæring fordømte religionslederne alle voldsgjerninger og alle krenkelser av menneskerettighetene. Samtidig appelleres det til det internasjonale samfunnet om å bry seg enda mer om spørsmålet om de forsvunne og bortførte personene samt skjebnen til fangene.

Det nye rådet ble dannet etter modell av «Det interreligiøse råd for Bosnia». Artemije, Sopi og Boja besøkte i forrige uke Sarajevo for å ta rådets arbeidsform nærmere i øyesyn. Denne uken fant et gjenbesøk sted i Pristina, Prizren, Pec, Decani og Gracanica fra den bosniske katolske primas, kardinal Vinko Puljic, den serbisk-ortodokse metropolitten av Sarajevo, Nikolaj Mrdja, overhodet for de bosniske muslimene, Reis-ulen-ulema Mustafa Ceric og presidenten for Bosnias jødiske menighet, Jakub Finci.

Besøket ble imidlertid overskygget av en beklagelig episode, da albanske ekstremister kastet stein på konvoien med religionsledere. Etterpå appellerte Ceric til lederen for de kosovoalbanske muslimene, mufti Boja, om å ivareta sitt spesielle ansvar som representant for den sterkeste gruppen i Kosovo og virke modererende.

Biskop Artemije, som fredag deltok i den store demonstrasjonen i Beograd mot president Slobodan Milosevic, vil neste uke bli mottatt i Moskva av patriark Alexej II. Biskopen kommer til Russland etter invitasjon fra den russiske utenriksministeren Igor Ivanov. Observatører vurderer dette som et tegn på at Kreml nå distanserer seg sterkere fra Milosevic.

Kathpress 14. april 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 18.04.2000, sist endret 18.04.2000 - 10:28