Kardinal Martini får spansk pris

Madrid - KI (Zenit/CWN) - Kardinal Carlo Maria Martini, erkebiskop av Milano, fikk i Oviedo på onsdag Prinsen av Asturias' pris for samfunnsvitenskap for 2000, for sitt «store bidrag til utviklingen av samfunnsvitenskapen og av mennesket» gjennom sine teologiske og bibelske studier. Dommerpanelet var enstemmige i sin avgjørelse og trakk frem kardinal Martinis arbeid «for å åpne kanaler for dialog med andre religioner, men ikke-troende og blant sosiale grupper med vanskeligheter for å forstå». Prinsen av Asturias' pris regnes som den mest prestisjefylte spanske utmerkelsen.

Carlo Maria Martini er jesuitt og ble født i 1927 i Torino. Han har viet en stor del av sitt liv til undervisning og har vært rektor ved Det pontifikale bibelinstituttet. I 1978 ble han rektor for Det pontifikale universitetet Gregoriana, grunnlagt av den hellige Ignatius av Loyola. Pave Johannes Paul II utnevnte ham i 1979 til erkebiskop av Milano, det største erkebispedømmet i verden, og til kardinal i 1981. Han har skrevet over 450 bøker, de fleste er kommentarer til Det gamle og Det nye Testamentet.

Kardinalen ble også berømmet for å ha «fremmet dialog og forståelse, ikke bare på det religiøse og intellektuelle området, men også i sosial megling, og for alltid se etter områder for forståelse mellom kreftene som er til stede i produktive prosesser» i tillegg til hans engasjement med ikke-troende.

Mange italienske medier kaller kardinal Martini «pave på venteliste». Prisen er på 5 millioner pesetas (250.000 kroner) og en skulptur laget av den avdøde kunstneren Juan Miro på en seremoni i oktober sammen med syv andre prisvinnere. Prinsen av Asturias' pris deles også ut i kategoriene kommunikasjon og humaniora, vitenskapelig forskning og teknologi, samt fire andre.

Zenit 26. mai og Catholic World News 24. mai 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 30.05.2000, sist endret 30.05.2000 - 08:54