Polemikk om homoparade i Det hellige år

Roma - KI (KAP/CWN/The Tablet) - Den italienske statsministeren Giuliano Amato har utløst en bred politisk kontrovers i Italia med sine kritiske ytringer om den internasjonale homofestivalen «World Gay Pride Parade» som er planlagt i Roma i begynnelsen av juli. I en spørretime i parlamentet sa Amato at arrangementet «ikke er hensiktsmessig i Det hellige år». Likevel kan de ansvarlige myndighetene ikke forby det, siden forfatningen «dessverre» setter grenser for inngripen fra statens side. Også en flytting av arrangementet til et annet år ville i praksis være et forbud.

Amato forklarte videre at etter forfatningen kan myndighetene bare gi pålegg for å forhindre lovbrudd og legge arrangementet til et sted hvor forstyrrelse av den offentlige orden unngås. Både vatikanske tjenestemenn og italienske katolikker har protestert mot Romas byråds avgjørelse om å tillate arrangementet, fordi lignende arrangementer andre steder i verden har inkludert blasfemi og anti-katolske temaer. Tidligere har presidentene for regionen Lazio og for provinsen Roma, Francesco Storace og Silvano Moffa, som begge tilhører høyreopposisjonen, foreslått å utsette arrangementet i et år. Men Romas borgermester Francesco Rutelli har nektet å trekke tillatelsen tilbake.

Både homofile grupperinger og venstreorienterte og liberale partier reagerer med heftige protester på utsagnene fra lederen for sentrum/venstre-regjeringen. Det er spesielt bruken av ordet «dessverre» som provoserer. Den grønne jordbruksministeren Alfonso Pecoraro Scanio betegner i den italienske avisen La Repubblica statsministerens uttalelser som «et alvorlig overtramp».

Riktignok gjelder det å respektere Det hellige år med sine arrangementer, men en by som Roma har nok plass til samtidig å gjennomføre en slik demonstrasjon. Walter Veltroni, generalsekretær for Demokratisk Venstre (de tidligere kommunistene) som største regjeringsparti, erklærer at demonstrasjonsfriheten må beskyttes. Samtidig appellerte han til arrangørene for festivalen å unngå konflikter med Helligår-arrangementer og å fremme dialog og respekt. Den ansvarlige for Det hellige år i den italienske bispekonferansen, erkebiskop Angelo Comastri, sier at homoseksuelle arrangementer ikke er hensiktsmessige bare i Det hellige år. For Kirken handler det om forming av samvittigheten og den kulturelle orienteringen. Friheten må bli respektert, men det må spørres om frihet er ensbetydende med forvirring av samvittigheten, understreker Comastri. Hvis «World Gay Pride» ikke kan forhindres, håper han i det minste at Kirken ikke vil bli angrepet. Presidenten for den italienske bispekonferansen, kardinal Camillo Ruini, sier at Kirken ikke er motstander av landets konstitusjonelle rett til å avholde demonstrasjoner. Spørsmålet er om demonstrasjonen bør holdes i Roma i jubileumsåret. Han sier at han ikke tror det er en tilfeldighet at arrangørene har valgt Roma og at de valgte dette spesielle året.

Til møtet mellom 1. og 9. juli ventes mange titusener av homofile fra hele verden til Roma. Arrangørene reklamerer for begivenheten blant annet med motivet fra Michelangelos «Skapelsen»i Det sixtinske kapell. Fra Vatikanets side minnet kardinalstatssekretær Angelo Sodano i januar om at den italienske staten i konkordatet av 1929 har forpliktet seg til å respektere Romas spesielle betydning for Den katolske kirke. Han bekreftet ikke pressemeldinger om et angivelig diplomatisk initiativ fra Vatikanet mot møtet. Men han understreket at det finnes for hvert offentlig arrangement et passende sted, og for hvert sted passende arrangementer. Vatikanets avis L'Osservatore Romano kommenterte for få dager siden «World Gay Pride» som et «erklært kirkefiendtlig arrangement», hvor «homofil stolthet» blir knyttet til angrep på paven og Kirken.

Italienske katolske parlamentarikere har også bedt USAs visperesident Al Gore om å revurdere sin støtte til arrangementet. Gore har i et brev sendt sine «beste ønsker om et svært vellykket arrangement».

Kathpress 26. mai, Catholic World News 24. og 26 mai og The Tablet 27. mai 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 30.05.2000, sist endret 30.05.2000 - 09:17