Historien om hekseforfølgelsene må skrives om

Roma - KI (KAP) - Den danske etnologen og historikeren Gustav Henningsen krever en grunnleggende revisjon av historien til hekseforfølgelsene i Europa. Ved åpningen av en utstilling i Det danske akademi i Roma om «Heksetroen i Europa - myte og virkelighet» erklærte Henningsen at hekseforfølgelsene hadde krevd langt færre ofre enn tidligere allment antatt. I de 400 årene med den mest aktive forfølgelsen ble det i hele Europa brent rundt 50.000 mennesker på grunn av anklage om hekseri. Tidligere anslag har snakket om opp til 9 millioner ofre.

Henningsen, forfatter til flere standardverk om nyere hekseforskning, erklærte videre at dødsraten ved hekseforfølgelsene var spesielt liten i de katolske landene. Fra midten på 1500-tallet til slutten på 1700-tallet var det mer enn 12.000 hekseprosesser i Spania, Portugal og Italia, og av dem endte 36 med henrettelse. Hovedtyngden av hekseprosesser skjedde i områder i Europa der den romerske Inkvisisjonen ikke virket.

Henningsen understreker videre at en av de mest begeistrede talsmenn for hekseforfølgelsene var Martin Luther. Troen på at det var bare kvinner som ble brent som hekser, er også feil. Fremfor alt i Skandinavia ble også menn henrettet som hekser - på Island var det sågar utelukkende menn. Hekseutstillingen i Accademia di Danimarca kan ses i Roma til 17. juni.

Kathpress 1. juni 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 06.06.2000, sist endret 06.06.2000 - 11:23