Paven muligens til Antiokia i 2001

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II kan neste år muligens komme til å besøke Antiokia, det nåværende Antakya i Tyrkia. Dette ble lørdag opplyst i kirkelige kretser i Roma under henvisning til den tyrkiske religionsministeren Mehmet Nuri Yilmaz, som lørdag var i møte med paven. Byen Antiokia, som ble besøkt av apostlene Peter og Paulus, spiller en fremstående rolle i den kristne misjonshistorien. Her ble Jesu Kristi tilhengere for 1.950 år siden for første gang kalt Christianoi, «kristne».

Yilmaz besøkte Vatikanet tre dager etter at pavens attentatmann Ali Agça ble løslatt fra italiensk fangenskap og utlevert til Tyrkia. Agça og hans benådning ble imidlertid ikke nevnt under møtet, sa ministeren etterpå. Paven mintes sitt besøk i Tyrkia i 1979 og ytret ønske om å besøke minnesmerkene fra den første kristne tiden som ligger i Lilleasia, sier Yilmaz. Men pavens program for 2000 er så tett at det ikke lar seg gjøre i år. «Muligens neste år», sa paven under audiensen.

En mulig pavereise til Antiokia har vært nevnt flere ganger. Blant de betydeligste kristne stedene i det nåværende Tyrkia er også Efesos på vestkysten, hvor apostlene Paulus og Johannes virket og Guds Mor Maria døde. Det spekuleres også stadig om et nytt møte mellom paven og æresoverhodet for verdens ortodokse, den økumeniske patriarken Bartholomaios av Konstantinopel. Men dette prosjektet har ennå ikke gått inn i noen konkret planleggingsfase.

Kathpress 17. juni 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 22.06.2000, sist endret 22.06.2000 - 14:55