Biskop frikjent etter anklager om folkemord

Kigali/Roma - KI (KAP) - Den rwandiske katolske biskopen Augustin Misago av Gikongoro er av en domstol i Rwandas hovedstad Kigali frikjent for anklagene om deltakelse i folkemord. Han ble frikjent på alle punkter.

I følge anklagen var den 57-årige biskopen innblandet i massakre under folkemordet i landet, og anklageren hadde krevd dødsstraff for ham. Konkret var han anklaget for å være en av dem som sto bak den beryktede leiren i Murambi, der tusener av flyktninger ble myrdet den 20. og 21. april 1994. Han skulle også være medansvarlig for en massakre i Maria-helligdommen i Kibeho, hvor den 14. og 15. april mer enn 15.000 tutsier ble massakrert. Forsvareren kunne bevise at biskop Misago på begge tidspunktene oppholdt seg i hovedstaden Kigali.

Et av de viktigste anklagepunktene gjaldt medansvar for mordet på 30 kvinnelige elever i Kibeho, som uttrykkelig hadde bedt om biskopens beskyttelse. Et vitne kunne imidlertid bekrefte at både Misago og skolens leder hadde arbeidet for å beskytte jentene. Det viste seg også at en gruppe som biskopen i følge statsadvokaten hadde utlevert til massakrerende hutuer, likevel var i live, og to ordenssøstre kunne bevitne at biskopen hadde prøvd å redde denne gruppen.

I følge Vatikanets misjonsnyhetsbyrå Fides hadde ingen av de 24 vitnene i saken beskyldt biskopen for å delta i massakre eller folkemord. 18 vitner uttalte seg til fordel for biskopen, mens 6 anklaget ham for ikke å ha benyttet sitt embete godt nok for å redde flere mennesker. Også dette anklagepunktet ble forkastet av retten. Biskopen ble arrestert den 14. april 1999, og rettssaken startet den 20. august. Underveis har anklagene flere ganger blitt endret. Biskopen har hele tiden hevdet sin uskyld, og har fått solidaritetserklæringer fra biskopene i landet og fra pave Johannes Paul II. Rundt 20 geistlige er dømt for å ha deltatt i folkemordet, mens 3 biskoper, 123 ordens- og sekularprester og mer enn 300 ordensfolk falt som ofre i massakrene.

Kathpress 16. juni 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 28.06.2000, sist endret 28.06.2000 - 14:23