Naziofre ber FN granske Vatikanet

New York - KI (CWN) - Serbiske og jødiske overlevende fra det nazistiske marionettregimet i Kroatia under Andre verdenskrig har bedt FN om å undersøke påstander om at Vatikanet samarbeidet med regimet. Brevet til FNs generalsekretær Kofi Annan ba ham om å granske Vatikanet og fransiskanerordenen og overtale Vatikanet til å åpne arkivene fra krigstiden, eller ty til «passende tiltak» for å få dem til å gjøre det. Vatikanet holder fast ved at deres arkiver må være hemmelige fordi de inneholder detaljer om sakramentale forhold. Vatikanet er også permanent observatør i FN, mens fransiskanerordenen er en anerkjent ikke-statlig organisasjon i FN.

En gruppe ofre og slektninger til ofre går til rettssak mot Vatikanbanken, fransiskanerne og Den kroatiske frigjøringsbevegelsen, som de sier må forstås som «de direkte etterfølgerne til Ustasja» - fascistorganisasjonen som styrte Kroatia under krigen, i en distriktsdomstol i San Francisco i USA. De hevder at gull og andre verdier til en samlet verdi av 170 millioner dollar i dag (uten renter) ble konfiskert av Ustasja og oppbevart av Vatikanet etter krigen.

I brevet til Annan hevder ofrene at noen medlemmer av fransiskanerordenen samarbeidet med Ustasja, var aktivt involvert i grusomheter og med overlegg hjalp ettersøkte krigsforbrytere fra Ustasja, inkludert deres beryktede leder Ante Pavelic, å slippe unna rettsoppgjør etter krigen. De sier at Vatikanet organiserte og finansierte «rottelinjen», som gjorde ledende nazister og medlemmer av Ustasja i stand til å rømme til Sør-Amerika. Fluktruten ble angivelig delvis finansiert av verdier stjålet fra konsentrasjonsleire og andre ofre, konfiskert av Ustasja og flyttet til Vatikanet. Vatikanet har på det sterkeste avvist alle beskyldningene.

Catholic World News 29. juni 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 04.07.2000, sist endret 04.07.2000 - 15:38