Etnisk rensing i det østlige Indonesia

Roma/Jakarta - KI (KAP) - De kristne i det østlige Indonesia er ifølge Vatikanets misjonsnyhetstjeneste Fides nå offer for en «etnisk rensing». På Molukkene blir de kristne systematisk fordrevet av muslimske ekstremister, og fra noen områder er de nesten helt forsvunnet.

Etter de religiøse sammenstøtene i mai er det ikke lenger noen kristne i byen Poso, skriver Fides: «Alle kirkelige aktiviteter er blokkert, all eiendom til Kirken og de kristne er ødelagt. Byen er i hendene på muslimsk milits under beskyttelse av indonesiske militære». Sogneprest Antonio Bayu Nuyartanto er tvunget på flukt på grunn av usikkerheten i byen, og det mangeårige kristne oppbyggingsarbeidet er tilintetgjort.

På Molukkene finnes det nå ifølge Fides bare tre soner med kristen befolkning: Ambon, Sørøst-Molukkene og Tobelo. Øyene ble under det portugisiske herredømmet på 1500-tallet overveiende katolske. Etter den nederlandske erobringen ble reformasjonen gjennomført, og derfor er de fleste kristne på «Krydderøyene» i dag protestanter. Ved grunnleggelsen av Indonesia på 40-tallet var det på Molukkene en sterk separatistisk bevegelse, som strebet etter proklamasjonen av en kristent preget «Republikken Sør-Molukkene» (RMS).

Kathpress 22. juli 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 26.07.2000, sist endret 26.07.2000 - 11:23