Relikvie gis tilbake til Kypros

Bratislava - KI (KAP) - Den katolske kirke i Slovakia har gitt tilbake til den gresk-ortodokse kirken en relikvie av den hellige Johannes Almissegiveren. Det mumifiserte legemet til den hellige, som døde rundt 620 på sitt hjemlige Kypros, er bisatt i et kapell i Martinskatedralen i Bratislava. Slavernes apostel, de hellige Kyrillos og Methodios, brakte hans jordiske rester til Sentral-Europa. Den katolske erkebiskopen av Bratislava, Jan Sokol, lot for kort tid siden en relikvie av den hellige bli fjernet fra graven og overrakte den i en høytidelighet til den gresk-ortodokse metropolitten av Austria og eksark av Ungarn, Michael Staikos. Han vil bringe relikvien til Kypros og byen Lemessos, som har Johannes til skytshelgen.

Den hellige Johannes Almissegiveren var patriark av Alexandria på 600-tallet. Etter sin hustrus og barns død ville han opprinnelig trekke seg fullstendig tilbake fra verden, men de troende valgte ham i 610 til sitt overhode. Som patriark utfoldet han et omfangsrikt karitativt virke, og han kalte de fattige for «sine herrer». Han æres fortsatt høyt i Hellas og på Kypros.

Metropolitt Staikos sa ved overgivelsen av relikvien i Martinskatedralen i Bratislava at den hellige Johannes er et vitne mot samtidens egosentrisitet. Begge sider priste tilbakegivelsen av relikvien til de gresk-ortodokse som en «vennskapshandling mellom kirker og folk». Den er av stor betydning av religiøse, historiske og menneskelige grunner.

Kapellet og gravmælet med den hellige Johannes' relikvieskrin i Martinskatedralen ble laget mellom 1729 og 1732 av den berømte østerrikske billedhoggeren Georg Raphael Donner.

Kathpress 28. juli 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 04.08.2000, sist endret 04.08.2000 - 15:05