Vatikan-prelat mistenkt for illegal kunsthandel

Roma - KI (KAP) - En prelat i Vatikanet er mistenkt for å være innblandet i en illegal handel med kunstverker for flere millioner kroner. I følge den romerske avisen Il Messaggero har den italienske statsadvokaten Francesco Polino satt i gang etterforskning mot Msgr. Michele Basso. Etter Polinos anmodning er Basso også forhørt av Vatikanets dommer Gianluigi Marrone.

Gjenstand for undersøkelsene er blant annet Bassos omfangsrike private kunstsamling, som i følge meldingene har en verdi på over 100 millioner kroner. Dessuten dreier det seg om tvilsomme ekthetsgarantier fra Basso på kunstverker som er frembudt for salg. I den sammenheng har statsadvokaten i et advokatkontor i provinsen Napoli beslaglagt blankosertifikater for kunstverk med vatikanske stempler. Det fortelles videre at Basso har samarbeidet de to advokatene i forbindelse med en kunsthandel, men at han senere har røket uklar med dem. Grunnen til det var meningsforskjeller ved salget av et kunstverk som tilskrives Michelangelo til en falsk prelat ved navn Angelo Malannino. Deretter anmeldte Basso sine tidligere forretningspartnere.

I et intervju med Il Messaggero forsvarer Basso seg med at han forsøkte å selge kunstverk til inntekt for Mor Teresa-sykehuset. Noen kunstverker som ikke tilhørte ham, hadde han utgitt for sin eiendom, men han hevder at han gjorde dette i god hensikt. Basso er i følge avisen tidligere kammerherre ved domkapitlet i Peterskirken.

Kathpress 11. august 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 17.08.2000, sist endret 17.08.2000 - 09:15