Bekymring for nynazistisk aktivitet i Tyskland

Vatikanet - KI (KAP) - I Vatikanet hersker det bekymring over de nynazistiske aktiviteter i Tyskland. Den amerikanske kuriekardinalen James Francis Stafford, president for det pavelige Råde for legfolket, sa etter åpningen av en Anne Frank-utstilling i Vatikanmuseene til den romerske avisen La Repubblica at han er «svært bekymret» over de siste antisemittiske hendelsene i Sentral-Europa.

Stafford bemerket at i mange av disse handlingene, som demonstrasjoner og gravskjendinger, deltar det dessverre også ungdommer. Dette gjelder fremfor alt i Tyskland. Fenomenet antisemittisme er likevel ikke begrenset til Europa, og det brer om seg i USA. Kardinalen understreker at man må fortelle ungdommen sannheten om jødenes historie i Europa. Derfor er utstillinger som den om Anne Frank, spesielt viktige.

Også presidenten for Det pavelige rådet for kristen enhet, kardinal Edward Iris Cassidy, har uttalt bekymring over nynazistenes voldsgjerninger i Tyskland. Situasjonen vekker minner om Holocaust, sier kardinalen, som også er ansvarlig for Den katolske kirkes religiøse forbindelser til jødedommen, til journalister i Roma. «Det er vanskelig å forstå hva som driver unge mennesker til nynazistisk vold», sier kardinalen.

Kristne og jøder må handle sammen mot denne trusselen, tilføyde han. Det er likevel bare en liten del av tyskerne som deltar i overgrepene. Men man må «gi fenomenet stor oppmerksomhet, fordi denne volden minner alt for mye om fortiden og om Holocaust».

Kathpress 12. august 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 17.08.2000, sist endret 17.08.2000 - 09:18