Erkebiskop forsvarer ødeleggelse av «vanhellig» kunst

Mexico By - KI (The Tablet) - Kirken i Mexico har blitt sterkt kritisert i landets aviser for å ha forsvart to menn som ødela et bilde på en kunstutstilling. Tegningen i et kunstgalleri i byen Guadalajara fremstiller Mexicos kanskje mest berømte religiøse begivenhet - åpenbaringen av et bilde av Jomfruen av Guadalupe på bonden Juan Diegos kappe i 1531. Men der hvor Jomfruen vanligvis er, har kunstneren tegnet en naken Marilyn Monroe. To menn identifisert som «militante katolikker», rev bildet i stykker. De ble arrestert og anklaget for ødeleggelse av eiendom.

Mexicos primas og erkebiskop av Mexico By, kardinal Norberto Rivera, sa at angrepet var en «logisk reaksjon» mot en kunstner som «ler av religionen, men ikke lar Kirken forsvare seg». En annen kirkelig tjenestemann har tilbudt seg å betale mennenes bøter. Erkebiskopens kommentar har blitt fordømt av aviser. «Ødeleggelsen av denne tegningen (...) demonstrerer ekstrem intoleranse og bakstreverskhet», skriver den nasjonale avisen La Jornada, som anklager Kirkens hierarki for å starte et «fryktens korstog».

Guadalajara ligger i den vestlige staten Jalisco, som styres av det pro-kirkelige partiet Nasjonal Aksjon (PAN). Etter PANs seier i presidentvalget 2. juli frykter noen at Vicente Fox' administrasjon vil få en for stor nærhet til Kirken.

The Tablet 26. august 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 06.09.2000, sist endret 06.09.2000 - 13:24