Munker ber unge kvinner dekke seg til

London - KI (CWN) - Unge kvinnelige arkeologer har fått forbud mot å bære usømmelige klær mens de arbeider på en avsidesliggende skotsk øy. Redemptoristmunkene, som bor på Papa Stronsay på Orknøyene, har pålagt denne strenge påkledningsregelen etter at en gruppe arkeologer kom for å begynne utgravninger av et middelalderkapell. Opprinnelig kledde de unge kvinnelige arkeologistudentene som sine mannlige kolleger i jeans og t-skjorter, men munkene, som eier øya, mente at dette var usømmelig og ba dem om å dekke seg til.

Nå må alle kvinner under 30 år bære ankellange skjørt og langermede bluser, og i tillegg må de tildekke hodet. Restriksjonene gjelder ikke eldre kvinner, for «det kan være svært vanskelig å fortelle kvinner over 30 år hva de skal gjøre», sa p. Michael Mary, ordenens generalvikar. Selv om reglene har gjort livet litt vanskeligere for de åtte kvinnene som driver utgravninger av St. Nikolas-kapellet, har arkeologene tilpasset seg dem.

Chris Lowe fra Headland Archaeology, firmaet som har ansvaret for utgravningene, sier til The Daily Telegraph: «Det er ikke lett, men så lenge jentene er forsiktig når de klatrer opp og ned stigene, går det bra. Det er litt merkelig å hevde at kvinner over 30 ikke kan bli fortalt hva de skal gjøre, men dette er munkenes regler, og vi må tilpasse oss dem». P. Michael Mary legger til: «Hvis du skal inn i en kirke, er det vanligvis forskrifter for påkledning. Hele vår øy er en kirke, og t-skjorter og jeans er svært upassende. Øyas hellighet på respekteres».

Catholic World News 29. august 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 07.09.2000, sist endret 07.09.2000 - 16:28