Minister Michael Melkior beklager saligkåringen av Pius IX

Jerusalem - KI (KAP) - Et israelsk regjeringsmedlem har uttrykt beklagelse over saligkåringen av pave Pius IX på søndag. Den israelske ministeren for samfunnsspørsmål og jøder i diaspora, den dansk-norske rabbien Mikael Melkior, sier at mens pave Johannes XXIII anses som «rettferdig blant folkene», kan saligkåringen av Pius IX av den jødiske verden tolkes som et samtykke til tidligere tiders tvangsomvendelse av jøder til Den katolske kirkes tro.

«Vi vil ikke blande oss inn i Vatikanets avgjørelser, men som minister i den israelske regjerningen som hadde den ære å hilse paven ved klagemuren, og som så på hans besøk som et positivt historisk vendepunkt, hadde jeg ventet av Vatikanet en større følsomhet overfor folk som tilhører andre religioner», sa ministeren.

Kilder i Vatikanet reagerte mandag på Melkiors kritikk med å henvisne til at man ikke betrakter ministerens ytring som en offisiell holdning fra den israelske regjeringen. Dessuten understreket pave Johannes Paul II i sin preken at med en saligkåring feirer Kirken ikke et menneskes bestemte historiske gjerninger og tiltak. Det foreligger foreløping ingen offisiell reaksjon fra Vatikanet på Melkiors uttalelser.

Kathpress 4. september 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)