Ny katedral innviet i Irkutsk

Moskva - KI (KAP/Zenit/CWN) - Den belgiske kuriekardinalen Jan Pieter Schotte, generalsekretær for bispesynoden, innviet fredag den nye katolske katedralen «Marias rene hjerte» i den østsibirske storbyen Irkutsk, som er sete for den apostoliske administrator for Øst-Sibir, biskop Jerzy (Georgij) Mazur SVD. Det apostoliske administraturet Øst-Sibirs jurisdiksjon er på rundt 10 millioner kvadratkilometer, noe som gjør det til det største kirkedistriktet i verden. Det strekker seg fra Jenisej i vest til Vladivostok i øst, og fra Beringstredet i nord til grensen mot Kina i sør. Byen Irkutsk har rundt 10.000 katolske innbyggere, som er etterkommere etter deltakere i et opprør i de vestlige russiske provinsene Polen og Litauen i 1863 og som ble forvist til Sibir. I hele administraturet er det 50.000 katolikker.

En katolsk sognekirke fra tsartiden ble under Stalin konfiskert og bygd om til konserthall. Byadministrasjonen har ikke gitt denne bygningen tilbake, men har i stedet stilt byggegrunn til rådighet der den nye katedralen og bispedømmesentret nå er bygd. Den katolske kirke ble først reetablert i området i 1990, etter kommunismens fall.

Det er for tiden fire apostoliske administraturer i Russland: Det nordlige europeiske Russland (Moskva), ledet av erkebiskop Tadeusz Kondrusiewicz, Det sørlige europeiske Russland (Saratov), ledet av biskop Klemens Pickel, Vest-Sibir (Novosibirsk), ledet av biskop Josef Werth SJ, og altså Øst-Sibir, som ble opprettet den 18. mai 1999.

Katedralen ble vigslet på festen for Marias fødsel. Kirkens eneste fundament er Jesus Kristus, understreket kardinal Schotte ved den høytidelige messen, som han feiret som pavelig legat. Koncelebranter var 15 biskoper og 70 prester fra ulike deler av Russland og fra Tyskland, Polen, USA, Italia og Slovakia. Tilstede ved messen var representanter for andre kristne kirker og for de jødiske og muslimske trossamfunnene, og også representanter for de statlige myndighetene.

Den nye katedralen har plass for 500 mennesker og er den største katolske kirken i den asiatiske delen av Russland. Byggingen har pågått i ganske nøyaktig et år, siden grunnsteinen ble lagt ned den 5. september 1999 av erkebiskop Johannes Bukovski, apostolisk nuntius i Russland. I fundamentene finnes også steiner fra Golgata, Oljeberget, Nasaret og Fatima, og katedralen inneholder relikvier fra de hellige Teresa av Lisieux og Rafael Kalinowski.

Kathpress 9. og 11. september, Zenit 7. og 10. september og Catholic World News 8. september 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 15.09.2000, sist endret 15.09.2000 - 17:06