Paveskalle til rette igjen

Madrid - KI (CWN) - I vår populære serie om den forsvunne paveskalle er vi i dag kommet til det forhåpentligvis siste kapitlet. Onsdag opplyste det spanske innenriksdepartementet at hodeskallen, som ble stjålet i april og siden krevd løsepenger for, har blitt gjenfunnet av det spanske politiet.

Hodeskallen tilhørte motpaven Benedikt (XIII) eller Pedro de Luna, en spanjol som var motpave Klemens (VII)s etterfølger og styrte fra Avignon i Frankrike i den tiden som er kjent som Det store vestlige Skisma (1378-1417). På et tidspunkt var det hele tre pretendenter til pavetronen. Benedikt ble valgt av Avignon-partiet i 1394, og ble senere ekskommunisert da han nektet å gå av etter at konsilet i Konstanz avsatte alle tre pavene og valgte Martin V til ny pave. Han døde i et slott på sørøstkysten av Spania i 1423, 95 år gammel. Hans jordiske rester ble i 1429 overført til hans fødested, borgen Illueca i den nordøstlige provinsen Aragón. En lokal legende sa at hans legeme kunne bevirke mirakler. Der ble graven skjendet og hans bein (bortsett fra hodeskallen) spredt for alle vinder av franske tropper i 1811. Hodeskallen endte i et glasskrin i et forfallent herskapshus i Illueca.

Sivilgarden har arrestert to personer, en av dem mindreårig, mistenkt for å ha stjålet skallen i april og krevd 1 million pesetas i løsepenger for den (ca 50.000 kroner). Borgermesteren i en nærliggende landsby mottok tre brev med fotografier av skallen og krav om løsepenger, samt en trussel om å kaste skallen i elva hvis han ikke betalte.

Catholic World News 13. september 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 20.09.2000, sist endret 20.09.2000 - 14:11