Thomas More skytshelgen for politikere?

Vatikanet - KI (Zenit) - Politikere kan snart få en egen skytshelgen. Proklamasjonen kan skje den 5. november, som er jubileet for regjeringsmedlemmer og parlamentsmedlemmer. Marco Totti, Vatikan-ekspert i den italienske avisen La Stampa, var den første som avslørte nyheten denne uken. Hvem blir så utnevnt til skytshelgen for å våke over politikernes liv og arbeid? Alle gjetninger i Roma peker mot en person: den hellige engelskmannen Thomas More.

More ble født i 1477. Han var gift og hadde barn og ble kansler for kongeriket. Han var en høyt kultivert mann med en fin sans for humor og var en venn av Erasmus og nær medarbeider av kong Henrik VIII. Men sammen med biskop John Fisher av York gikk han mot kongen i spørsmålet om annulleringen av hans ekteskap. More kunne ikke avlegge den såkalte «Oath of Supremacy», som gjorde kongen til overhode for Kirken i England, så han trakk seg fra sitt embete som kansler. Han ble senere sperret inne i Tower of London. Til tross for press fra sine venner om å avlegge eden, insisterte More på at en slik handling ikke var forenlig med hans samvittighet.

Da hans hustru bønnfalt ham om å avlegge eden for familiens skyld, svarte More: «Hvor mange år tror du jeg kunne leve i hjemmet?» «Minst tjue, for du er ikke gammel», svarte hun. «En svært dårlig forretning, for du vil ha meg til å bytte bort tjue år mot hele evigheten», svarte han henne. Thomas More ble halshogd den 6. juli 1535, få dager etter henrettelsen av biskop Fisher. De ble helligkåret sammen i 1935, og ifølge rykter fra «ekspertene» kan pave Johannes Paul II komme til å foreslå ham som modell for de mer enn 5.000 politikerne fra hele verden som kommer for å feire sitt jubileum i Roma fra 4. til 5.november.

Zenit 19. september 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 27.09.2000, sist endret 27.09.2000 - 11:32