Presidenten beklager paveparodi

Warszawa - KI (KAP) - Polens president Aleksander Kwasniewski har for første gang beklaget en paveparodi etter flere dagers kritikk. Ved et valgmøte i det sørlige Polen ba han om unnskyldning for at han hadde såret de religiøse følelsene til polske medborgere. Han beklaget hendelsen, som har ødelagt forholdet mellom presidenten og katolikkene i landet.

I Polen er det presidentvalg den 8. oktober. Da Kwasniewski og hans daværende sikkerhetssjef, Marek Siwiec, i 1997 gikk ut av et helikopter, oppfordret presidenten Siwiec til å gjøre som pave Johannes Paul II og kysse jorden. Siden lørdag har scenen vært å se i et reklameinnslag på fjernsyn for formannen for valgforbundet til fagforeningen Solidarnosc (AWS), Marian Krzaklewski. Etter at scenen var vist på TV, krevde erkebiskopen av Lublin, Jozef Miroslaw Zycinski, at presidenten straks måtte gå av. Siwiec trakk seg fra sitt embete samme dag.

Tirsdag leverte katolske konservative medlemmer av det polske parlamentet inn en anmeldelse mot Kwasniewski. Det begrunnet sitt skritt med at presidenten hadde såret deres religiøse følelser. En tilsvarende klage innleverte også en representant for Katolsk Aksjon i Polen inn ved byretten i Lódz. Å krenke religiøse følelser kan i Polen bli straffet med opp til to års fengsel.

Byrådet i Kraków har erklært president Kwasniewski som «persona non grata» etter paveparodien. Det konservative flertallet i byparlamentet erklærte at presidentens oppførsel var skandaløs. Onsdag krevde også presidentkandidat og ekspresident Lech Walesa at Kwasniewski må trekke seg fra presidentvalget. Kwasniewski er tidligere kommunist og ingen kirkegjenger, men i sine fem år som president har han gjentatte ganger erklært sin hengivenhet til den polskfødte paven. Skandalen kan få innvirkning på valget i Polen, hvor de fleste er fromme katolikker og paven en høyt æret skikkelse.

Kathpress 27. og 28. september og Catholic World News 28. september 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 03.10.2000, sist endret 03.10.2000 - 10:42