Jesuittukeblad rehabiliterer Oscar Wilde

Vatikanet - KI (KAP) - Et jesuittisk ukeblad har rehabilitert den irske poeten og skuespillforfatteren Oscar Wilde ved hundreårsjubileet for hans død og hyller hans vending mot åndelige verdier og omvendelse til katolisismen på dødsleiet, melder Associated Press. La Civiltà Cattolica bemerker at det en gang fordømte Wilde og hans mest berømte dikt, «The Ballad of Reading Gaol», som var inspirert av hans fengselsopphold for homoseksuelle lovbrudd.

I bladets siste utgave skriver p. Antonio Spadaro at de to årene poeten tilbrakte i fengsel var «svært tøffe for Wilde, bare trøstet av noen brev, selv av en åndelig natur». «Tiden bak lås og slå var avgjørende for Wilde, i markert kontrast til det livet av forfengelighet og tåpelig frivolitet han levde inntil da».

Wilde døde i Paris den 30. november 1900. P. Spadaro skrev at presten som ble tilkalt til hans dødsleie, var «absolutt sikker» på at Wilde visste at han konverterte, selv om han virket delvis bevisstløs. Som ytterligere bevis på Wildes interesse for Kirken skriver p. Spadaro at Wilde ønsket å delta på en jesuittisk retrett etter at han ble løslatt fra fengselet i 1897. Jesuittene ba ham om å vente et år som en prøve på om hans ønske var reelt. Wilde dro aldri på retretten og konverterte først på dødsleiet, i følge artikkelen i Civiltà Cattolica.

Zenit 10. oktober 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
10. oktober 2000

av Webmaster publisert 17.10.2000, sist endret 17.10.2000 - 18:48