Katolikker for åpning overfor minoriteter

Beograd - KI (KAP) - Katolikkene i Jugoslavia venter seg av den nye presidenten Vojislav Kostunica en åpning overfor de etniske og religiøse minoritetene. Dette understreker den katolske forfatteren og fransiskaneren p. Karoly Harmath overfor Vatikanets misjonsnyhetstjeneste Fides. I tillegg sier han at man må utbedre skadene etter hjernevasken fra mediene, som var kontrollert av Sosialistpartiet. «Vi trenger et nytt språk, fri informasjon og slutt på sensuren», understreker lederen for forlagshuset Agape i Novi Sad.

Med slutten på Milosevics æra er «kommunismens siste høyborg i Europa falt, som var preget av en ekstrem serbisk nasjonalisme, av en konstant krig mot nabofolkene, av statsterror og tyranni fra et oligarki (fåmannsvelde)», sier Harmath. Den nye regjeringen må nå endre mange lover, avsette tidligere funksjonærer og gjennomføre en demokratisk forfatning og er tilsvarende rettssystem. Etter 13 års krig ligger dessuten økonomien i ruiner.

Den ublodige revolusjonen den 5. oktober i Beograd var for flertallet av befolkningen «en gledelig overraskelse», understreker fransiskaneren overfor Fides. Han minner om at Den katolske kirke, som omfatter rundt 10% av de 10 millioner innbyggerne, ikke har ytret seg offisielt om de politiske hendelsene i Jugoslavia. Imidlertid har det hver torsdag siden 1993 i nesten alle katolske kirkene i landet funnet sted en fredsbønn. På noen steder har den blitt arrangert økumenisk sammen med den ortodokse kirken.

Kathpress 16. oktober 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
16. oktober 2000

av Webmaster publisert 20.10.2000, sist endret 20.10.2000 - 14:33