Vatikanet avviser kardinal Danneels påstand om at paven vil trekke seg tilbake

Vatikanet - KI (Zenit/CWN) - Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls avviser uttalelser fra den belgiske kardinalen Godfried Danneels om at paven kan komme til å trekke seg tilbake neste år. «Dette er kardinal Danneels personlige oppfatning, men har intet grunnlag», heter det i erklæringen. Den belgiske primas sa i følge presse at paven kunne komme til å gå av etter feiringen av Det hellige år 2000.

Kardinalens påstander er hentet fra en ny bok hvor seks belgiske katolske personligheter samtaler med Danneels. Den 73-årige kardinalen er erkebiskop av Mechelen-Brussel. I en samtale med den tidligere kristensosiale statsministeren Jean Luc Dehaene og teologen Peter Schmidt snakket Danneels om Kirkens pensjonsalder på 75 år for biskoper, og at dette kriteriet også kunne gjøres gjeldende for paver. Danneels sier at han ikke vil bli overrasket om paven trekker seg i 2001. «Han ønsket for enhver pris å nå jubileumsåret 2000, men jeg betrakter ham i stand til å trekke seg tilbake etterpå». Kardinalen mener at det i fremtiden helt sikkert vil bli en pensjonsgrense også for paver.

Pave Johannes Paul II ble 80 år den 18. mai i år og feiret i forrige uke sitt 22-årsjubileum på St. Peters stol. Den siste paven som abdiserte var den hellige Celestin V i 1294.

Zenit og Catholic World News 19. oktober 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
19. oktober 2000

av Webmaster publisert 24.10.2000, sist endret 24.10.2000 - 13:22