Thomas More blir skytshelgen for politikere

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II proklamerer den engelske statsmannen og martyren Thomas More (1477-1535) som skytshelgen for styrende og politikere. Dette kunngjorde Vatikanet fredag. Detaljer blir avslørt kommende torsdag ved en felles pressekonferanse i Vatikanet med kuriekardinalen Roger Etchegaray og den tidligere italienske presidenten Francesco Cossiga. Proklamasjonen vil skje innen rammene av politikernes Helligår-feiring den 5. november, da mer enn 5.000 politikerne fra hele verden kommer til Roma for å feire sitt jubileum. Thomas More ble født i 1477. Han var gift og hadde barn og ble kansler for kongeriket England. Han var en høyt kultivert mann med en fin sans for humor og var en venn av Erasmus av Rotterdam og nær medarbeider av kong Henrik VIII. Men sammen med biskop John Fisher av York gikk han mot kongen i spørsmålet om annulleringen av hans ekteskap med Katarina av Aragón. More kunne ikke avlegge den såkalte «Oath of Supremacy», som gjorde kongen til overhode for Kirken i England, så han trakk seg fra sitt embete som kansler. Han ble senere sperret inne i Tower of London. Til tross for press fra sine venner om å avlegge eden, insisterte More på at en slik handling ikke var forenlig med hans samvittighet.

Da hans hustru bønnfalt ham om å avlegge eden for familiens skyld, svarte More: «Hvor mange år tror du jeg kunne leve i hjemmet?» «Minst tjue, for du er ikke gammel», svarte hun. «En svært dårlig forretning, for du vil ha meg til å bytte bort tjue år mot hele evigheten», svarte han henne. Thomas More ble halshogd den 6. juli 1535, få dager etter henrettelsen av biskop Fisher. De to ble helligkåret sammen i 1935, 400 år etter sin død. Thomas More er fra før skytshelgen for advokater.

En berømt katolsk politiker som bærer hans navn, er vinneren av Nobels fredspris i år Kim Dae Jung. Han tok i 1956 dåpsnavnet Thomas More.

Kathpress 20. oktober 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
20. oktober 2000

av Webmaster publisert 24.10.2000, sist endret 24.10.2000 - 13:26