Erkebiskop og Gorbatsjov minnes «den hellige borgermester»

Roma - KI (Zenit) - Giorgio La Pira, tidligere borgermester i Firenze, som er under vurdering for saligkåring, bringer fortsatt sammen beundrere fra ulike verdener. Sist søndag markerte erkebiskop François Xavier Nguyen Van Thuan, president for Det pontifikale råd for rettferdighet og fred (Iustitia et Pax), og Mikhail Gorbatsjov, tidligere president i Sovjetunionen, 23-årsdagen for hans død.

Møtet i det pontifikale fakultet «Auxilium» i Roma fant sted samme dag som pave Johannes Paul II feiret politikernes jubileum sammen med 12.000 regjeringsmedlemmer og lovgivere fra hele verden. Gorbatsjov deltok også i denne begivenheten som pilegrim. Under feiringen til minne om «den hellige borgermesteren» sa den vietnamesiske erkebiskopen at han møtte La Pira i Roma i 1956 og at han fortsatt bærer i sitt hjerte «professorens» vitnesbyrd om eukaristisk hengivenhet.

«Dette vitnesbyrdet var en støtte for meg i de 13 årene jeg satt i fengsel, da eukaristien var den eneste kilde til å gi meg styrke til å fortsette», mintes erkebiskopen. Gorbatsjov sa at La Piras eksempel er svært anvendelig i dag, for borgermesteren visste å kombinere det høyeste etiske nivå med politisk kompetanse. Men man kan ikke forstå La Piras profetiske intuisjon uten å huske hans ekstraordinære kristne tro, forklarte Gorbatsjov.

La Pira (1904-77) var jurist, politiker og kristendemokratisk deputert i den forsamlingen som skrev den nåværende italienske grunnloven etter Andre verdenskrig. Senere ble han valgt til borgermester i Firenze i ti år (1950-56 og 1960-64). Han var medlem av dominikanernes tredjeorden og hans to politiske prioriteringer var kampen mot arbeidsløshet og arbeid for fred. I den forbindelse hadde han gode forbindelser til politiske ledere både i vesten og i den kommunistiske østblokken.

Zenit 7. november 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
7. november 2000

av Webmaster publisert 25.11.2000, sist endret 25.11.2000 - 00:01