De ortodokse sier ikke nei til pavebesøk

Aten - KI (KAP) - Den ortodokse kirke i Hellas vil ikke sette seg mot et besøk fra paven i landet. I helgen ble det offentliggjort en erklæring fra Den hellige synode i Aten, hvor det heter at kirken i Hellas «ikke kan bestemme hvem som skal besøke landet eller ikke». Paven kan selv avgjøre dette, mens han tar hensyn til alle aspekter ved det mulige besøket. Det er statens, ikke den ortodokse kirkes sak å invitere paven.

Pave Johannes Paul II planlegger i mars 2001 et besøk «i apostelen Paulus' fotspor» til Hellas og det østlige middelhavsområdet. På høyden Areopagus overfor Akropolis vendte apostelen seg for første gang til borgerne av Aten.

Frem til nå har man fra den ortodokse kirke i Hellas hørt tydelige forbehold mot et besøk fra paven. I 1995 erklærte synoden at tiden for et slikt besøk «ennå ikke er moden». Det øverste styringsorganet for den autonome munkerepublikken Athos anklaget i vår paven for ikke å ha kommet med noen unnskyldning for «korsfarernes forbrytelser og ødeleggelser». Dessuten forsøker han gjennom innsatsen fra de unerte kirkene i Øst-Europa å «trenge inn i» tradisjonelle ortodokse områder. Greske medier betegner synodens siste vedtak som et «halvhjertet ja». Den greske informasjonsministeren Dimitris Reppas erklærte: «Paven er som statsoverhode velkommen til Hellas». Nesten 98% av den greske befolkningen er ortodokse kristne. Med sitt besøk til Romania i mai 1999 kunne paven for første gang besøke et land med ortodokst flertall i befolkningen.

Kathpress 4. desember 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
4. desember 2000

av Webmaster publisert 06.12.2000, sist endret 06.12.2000 - 14:13