Omstridt juletre fra Haider til paven

Vatikanet - KI (CWN/KAP) - Det har oppstått strid i Roma om det kommende besøket i Vatikanet fra den østerrikske høyrepopulistiske politikeren Jörg Haider. Flere italienske politiske grupper, fra fagforeninger til kommunister og grønne, har protestert mot at den frittalende Haider kommer til Roma. Italienske aviser spekulerer i at det kan bli demonstrasjoner på Petersplassen når Haider kommer lørdag 16. desember.

Haider kommer på besøk til Vatikanet i en rent seremoniell rolle, idet han leder den østerrikske delegasjonen som skal gi paven det juletreet som i år skal stå på Petersplassen. Hvert år får paven et tre i gave fra et nytt land eller region, og i år kommer juletreet fra den østerrikske delstaten Kärnten, hvor Haider er guvernør (Landeshauptmann). I 1999 kom juletreet som gave fra Tsjekkia, og da var det president Václav Havel som ledet delegasjonen som overrakte treet til paven. I 1998 kom treet fra tyske Schwarzwald, i 1997 fra Zakopane i Polen og i 1996 var juletreet en gave fra republikken Slovenia, og da var det president Milan Kucan som kom med det til Roma.

Østerrike har seks ganger tidligere gitt juletreet på Petersplassen i gave, og dette er andre gang treet kommer fra Kärnten. Bestemmelsen om at juletreet i Jubileumsåret 2000 skulle komme fra Kärnten ble tatt i 1997, før Jörg Haider ble valgt til delstatens guvernør. Foruten Haider ledes delegasjonen av biskop Egon Kapellari av Gurk-Klagenfurt.

Kardinalstatssekretær Angelo Sodano forsvarer at paven tar i mot Jörg Haider og sier at han stoler på «det italienske folkets gjestfrihet og åpenhet». Han sier at Den hellige Stol er åpen for alle, også dem Vatikanet ikke er enig med. Den østerrikske ambassadøren til Den hellige Stol, Gustav Ortner, mener at det er sørgelig at det er oppstått spenninger i Roma i forbindelse med Haiders besøk. Han beklager at et fredsbudskap i anledning julen blir utnyttet av politiske grunner. Også lederen for det kristeligdemokratiske folkepartiet (PPI), som er det nest største regjeringspartiet, Pierluigi Castagnetti, advarer mot «hysteri» i forbindelse med Haiders besøk og mot å utnytte det politisk. «Jeg frykter Haider på grunn av hans ideer og hans initiativ, ikke på grunn av regionen han kommer fra», understreker Castagnetti.

Den italienske avisen Avvenire, som er talerør for den italienske bispekonferansen, forsvarer Haiders besøk i Vatikanet. «På grunn av valgresultatet leder Haider regionen Kärnten. I denne egenskap vil han komme til Roma med et juletre og 250 av sine landsmenn. Paven vil motta dem, slik vanlig høflighet krever. Betyr dette at han deler Haiders ideer? Det er vanskelig å mistenke pave Johannes Paul II for å ha noen form for nostalgi overfor nazismen eller utlendingsfiendtlige holdninger», heter det i kommentaren. «Paven mottok i 1996 også Fidel Castro, uten at man på noen måte kan si at han er tilhenger av kommunismen», fastslår Avvenire.

Etter et kort møte med paven vil den 250 mann store delegasjonen samle seg på Petersplassen for en kort seremoni som vil inneholde tenningen av juletreet, bønner og tradisjonelle julesanger. Treet, som ble sendt fra Østerrike den 2. desember, har ennå ikke kommet til Roma, men arbeidere i Vatikanet har begynt å bygge en juletrefot nær obelisken på Petersplassen. Treet ventes å bli satt opp på tirsdag, og deretter skal det pyntes med lys og utskårne figurer som er laget av håndverkere fra Kärnten.

Catholic World News 7. desember, Kathpress 7. og 11. desember 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
11. desember 2000

av Webmaster publisert 12.12.2000, sist endret 12.12.2000 - 10:57