Vatikanet dementerer «enighet» mellom paven og Jörg Haider

Vatikanet - KI (KAP) - Vatikanet har distansert seg fra uttalelser som Jörg Haider, høyrepopulistisk guvernør i den østerrikske delstaten Kärnten, har kommet med. Haider har sagt at han er enig med pave Johannes Paul IIs syn på innvandring. På en pressekonferanse i Vatikanet torsdag i anledning presentasjonen av pavens budskap til Verdensfredsdagen sa Vatikanets talsmann, dr, Joaquin Navarro-Valls, at dette «ikke er korrekt».

Den italienske avisen Corriere della Sera siterte torsdag en uttalelse fra Haider, hvor han sa: «Vi er enige med paven når han sier at tilstrømmingen av innvandrere må reguleres». I intervjuet med avisen sier Haider at han mener det er riktig å ta imot flyktninger, noe Østerrike også gjorde etter krigen i Jugoslavia. Likevel er han enig med paven når han sier at tilstrømningen av innvandrere må reguleres. Kirken vet svært godt at det også er knyttet et religiøst problem til innvandringen, da mange innvandrere kommer fra muslimske land, sier Haider.

Senere torsdag erklærte Haider at sitatet fra intervjuet, som ble gjentatt i italiensk og internasjonal presse, ikke var i samsvar med fakta og skyldtes en «oversetterfeil». Det han egentlig sa, var ifølge Haider at «både han og paven er seg innvandringsproblematikken bevisst».

Vatikanet antydet torsdag at pave Johannes Paul II vil komme med et tydelig budskap om «respekt for menneskelige og kristne verdier» når han lørdag tar imot delegasjonen fra Kärnten under ledelse av guvernør Haider og biskop Egon Kapellari av Gurk-Klagenfurt. Observatører mener at dette betyr at paven vil komme med en tale uten diplomatiske floskler, men med tydelig budskap.

Kathpress 14. desember 2000; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)
14. desember 2000

av Webmaster publisert 16.12.2000, sist endret 16.12.2000 - 14:55