Kardinal Winning krever at katolikker får tilgang til den britiske kronen

London - KI (KAP) - Den skotske kardinalen Thomas Winning krever at forbudet mot at katolikker kan komme på den britiske tronen blir avskaffet. I et avisinnlegg krever han at den såkalte Act of Settlement fra 1701 blir opphevet. I følge denne loven kan verken katolikker eller barn som er født utenfor ekteskap eller adoptert, ikke bestige den engelske tronen. Samtidig utelukker loven katolikker fra embetet som britisk statsminister.

Intet menneske av god vilje kan forsvare denne «pinlige anakronismen», heter det i en artikkel kardinal Winning har skrevet i den skotske avisen Sunday Herald. Kardinalen skriver: «Det er latterlig å tro at den britiske staten blir tvunget i kne hvis prins William forelsker seg hals over hode en flott ung prinsesse fra Spania, Belgia eller Luxembourg og de to ønsker å gifte seg». Prins William er sønn av prinsen av Wales og er nummer to i arvefølgen etter sin far.

Den britiske avisen The Guardian har også for lengst krevd at Act of Settlement blir opphevet og forkynt at de vil bringe spørsmålet for retten. Etter den venstreliberale avisens syn strider ikke loven bare mot statusen til et multikulturelt land med rundt 10% katolikker, men også mot den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som nå har vært en del av britisk lov i to måneder. For å sette gi klagen mer ettertrykk har avisen søkt etter en mulig katolsk tronpretendent i Süddeutschen Zeitung.

Statsminister Tony Blair, som er gift med en katolikk og har døpt sine barn katolsk, har avvist et initiativ fra regjeringen for å avskaffe loven. Han argumenterer med at en slik oppheving rent teknisk blir ytterst vanskelig, fordi utallige lover som bygger på Act of Settlement da også må endres. I tillegg er det rundt 15 stater i The Commonwealth hvor dronningen fortsatt er statsoverhode, og disse statene vil da også måtte endre sine lover.

Kathpress 12. desember 2000 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
12. desember 2000

av Webmaster publisert 21.12.2000, sist endret 21.12.2000 - 14:54