Midnattsmessen utendørs for første gang på 25 år

Vatikanet - KI (Zenit/CWN/KAP) - For første gang vil pave Johannes Paul II i år feire midnattsmessen (1. julemesse) på Petersplassen. Paven har tatt denne avgjørelsen selv på grunn av en store tilstrømmingen av pilegrimer som ventes, selv om tradisjonen er at messen holdes inne i Peterskirken. En innendørs messe kunne ha blitt overført til enorme storskjermer til pilegrimer ute på plassen, men paven foretrekker personlig kontakt med de troende og er fast bestemt på å trosse den kalde natteluften natt til 25. desember. Sist midnattmessen ble feiret utendørs, var julenatt i jubileumsåret 1975 under pave Paul VI (1963-78).

Den 18. desember vil paven motta erkebiskop Jose Saraiva Martins, prefekt for Helligkåringskongregasjonen, for den tradisjonelle promulgeringen av dekretene for kandidater for hellig- og saligkåring - i år 19 stykker. Den 21. desember er det en annen førjulstradisjon da paven mottar medlemmene av kurien for utveksling av julehilsener.

Ved midnatt den 31. desember vil paven tre frem i sitt soveromsvindu for å gi den tradisjonelle velsignelsen «Urbi et Orbi» - av byen (Roma) og verden. I motsetning til det som skjedde nyttårsaften i fjor, da Petersplassen var scenen for en popkonsert og fyrverkeri, vil det i år foregå en bønnevigilie der med start klokken 22.30. Paven vil i år ikke resitere Te Deum nyttårsaften i kirken Sant' Ignazio, som han har gjort de siste årene, siden selve Jubileumsåret 2000 vil avsluttes med denne tradisjonelle høytidelige bønnen om morgenen den 6. januar.

Om kvelden den 5. januar vil det bli arrangert en høytidelig konsert for barn i Paul VIs audienshall med synging av julesanger på mange språk. Konsertens tema er «Gratulerer med dagen, Jesus» for å feire at det er 2000 år siden Jesu fødsel. Samme dag vil de hellige dørene i patriarkbasilikaene St. Johannes i Lateranet, St. Paulus utenfor Murene og Santa Maria Maggiore bli stengt av medlemmer av kardinalkollegiet på vegne av paven. Den 6. januar kl 9.30 vil lukkingsseremonien i Peterskirken begynne. Paven vil være den siste som forlater Vatikan-basilikaen. Han vil høytidelig lukke den hellige dør, symbolet for et år av stor tilgivelse og omvendelse. Deretter vil paven presidere over messen på Petersplassen. De tradisjonelle bispevigslene som vanligvis skjer 6. januar, vil ikke finne sted den dagen. Eksperter på liturgi har i stedet foreslått handlinger som symboliserer proklamasjonen av evangeliet til verden og de troendes hengivenhet ved slutten av jubileet. Den 7. januar vil paven følge enda en tradisjon og døpe en gruppe barn i Det sixtinske kapell på festen for Herrens dåp.

Erkebiskop Crescenzio Sepe, som har vært ansvarlig for den praktiske organiseringen av jubileet, er fornøyd med antallet pilegrimer i år - rundt 30 millioner - og mengden av religiøs deltakelse. St. Peters grav og den hellige dør var de to stedene som ble mest besøkt under jubileet. Pave Johannes Paul II deltok på alle de mest prominente messene og spesialjubileene, som med sjeldne unntak ble holdt utendørs, selv i øsende regnvær. Ofte var Petersplassen for liten til å romme alle pilegrimene som strømmet på. Paven uttrykte sist søndag sin tilfredshet over utviklingen av Det hellige år under jubileet for kateketer og religionslærere, da han entusiastisk omfavnet erkebiskop Sepe.

Catholic World News, Zenit og Kathpress 13. desember 2000 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
13. desember 2000

av Webmaster publisert 21.12.2000, sist endret 21.12.2000 - 15:08