Biskop Kapellari beklager polemikk og vold

Milano/Klagenfurt - KI (KAP) - I et intervju i mandagsutgaven av Milano-avisen Corriere della Sera sier biskopen av Gurk-Klagenfurt i Østerrike, Egon Kapellari, at han er nedstemt over det som har skjedd i Roma i forbindelse med guvernør Jörg Haiders besøk til Vatikanet for å overlevere årets juletre på Petersplassen. Biskopen sier: «Vi hadde aldri forestilt oss at vårt juletre skulle kunne bli påskudd for så mye polemikk og voldsomme motsetninger». På spørsmål om hvem som var ansvarlig for dette, svarte biskopen: «Det finnes ikke bare en ansvarlig. Selv om guvernør Haider mange ganger bruker et språk som er alt for unyansert - og som jeg ikke bifaller - så er ikke det et tiltrekkelig motiv til at andre tar i bruk fysisk vold. Da stemmer ikke proporsjonene».

Biskop Kapellari tilbakeviser i intervjuet spekulasjoner som fremstiller ham som en tilhenger av Haider: «Jeg kan ikke gå inn på politiske spørsmål som ikke tilhører biskopens oppgave». Men han var en av de første som i 1991 kritiserte Haiders uttalelser om «en riktig sysselsettingspolitikk i Det tredje rike». Også andre biskoper kom med like kritiske ord. Kardinal Christoph Schönborn OP av Wien krevde også for få dager siden en «nedrustning av språket» i sammenheng med innvandringsdebatten. Kapellari slutter seg til kardinalens appell om en mer sjenerøs mottakelse («accoglienza») av innvandrere i Østerrike.

Men det er ikke riktig å «demonisere» Haider og hans parti, som i blant bekjenner seg til en «kritikkverdig populisme», understreker biskopen i Kärnten, og sier at «det dreier seg verken om fascisme eller nazisme». For øvrig er Østerrike et land med stabilt demokrati, og der finnes på ingen måte fenomenet med voldelige aggresjon mot utlendinger og jøder som i andre land i Europa.

Den europeiske engstelsen må ses i sammenheng med den østerrikske historien, som «noen år var forbundet med Nazi-Tyskland», understreker biskop Kapellari. «De samme ordene som hos oss utelukkende har nasjonalistisk betydning, klinger i Frankrike eller Italia som naziparoler. Haider må gi akt på andre folks følsomhet». Om guvernør Haiders møte med pave Johannes Paul II sier Kapellari at det ble fulgt samme protokoll som i 1987, da han hadde fulgt den sosialdemokratiske guvernøren Leopold Wagner for å overlevere et juletre fra Kärnten til paven: «Vi hilste på paven, og deretter fulgte vi ham rett til Sala Clementina. der delegasjonen ventet på oss».

Når det gjelder pavens overlevering av sitt budskap til Verdensfredsdagen til Haider, slår biskop Kapellari fast: «Det var ikke paven som ga teksten til guvernøren, men den bli gitt oss i salen. Naturligvis er budskapet viktig for alle mennesker av god vilje. Også Vatikanets pressetalsmann, dr. Joaquin Navarro-Valls, slo fire dager tidligere fast at det var en `ukorrekt forenkling' å betegne Haiders syn i innvandringsspørsmål som å være i overensstemmelse med pavens syn. Vi må alle meditere over dette budskapet».

Kathpress 18. desember 2000 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. desember 2000

av Webmaster publisert 21.12.2000, sist endret 21.12.2000 - 15:22