Apostolisk administrator for Cardiff

Vatikanet - KI (VIS/Cathnews/Catholic Herald) - Pave Johannes Paul II har utnevnt biskop Edwin Regan av Wrexham til apostolisk administrator «sede plena et ad nutum Sanctae Sedis» («fullt sete», dvs. at bispestolen ikke er vakant, «inntil Den hellige Stol bestemmer noe annet») av det katolske erkebispedømmet Cardiff. Dette er en midlertidig utnevnelse for å sørge for biskoppelig ledelse av bispedømmet mens den nåværende erkebiskop John Aloysius Ward OFMCap er rekonvalesent. Erkebiskop Ward fikk en alvorlig åretrombose (blodpropp) den 6. november, dagen etter at han ble angrepet i et dokumentarprogram på BBC fordi han i 1998 ordinerte den pedofile og senere overgrepsdømte presten Joseph Jordan.

Biskop Regan ble født i Port Talbot i West Glamorgan i Wales i 1935. Han ble presteviet for erkebispedømmet Cardiff i 1959, og i 1994 ble han konsekrert til biskop av Wrexham i Nord-Wales. Han fortsetter som biskop av Wrexham mens han er apostolisk administrator av Cardiff. Erkebispedømmet Cardiff har en befolkning på 1½ millioner, hvorav 83.000 er katolikker (5,5%).

Denne utnevnelsen har ingen innvirkning på den erklæringen erkebiskop Ward kom med den 5. november, hvor han offentliggjorde sin intensjon om å be paven om å utnevne en koadjutor-biskop (assistent) som etter hvert skal overta som erkebiskop av Cardiff. Det ligger ingen automatikk i at biskop Regan senere får denne stillingen.

Vatican Information Service og Catholic Media Office (London) 18. desember og Catholic Herald 22. desember 2000 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. desember 2000

av Webmaster publisert 05.01.2001, sist endret 05.01.2001 - 20:30