En rekke nye biskoper i 2001

Washington/London - KI (KAP/Catholic Herald) - Det amerikanske katolske nyhetsbyrået CNS melder at bispekonferansen i USA står foran et generasjonsskifte. Så mange som 17 biskoper kan komme til å trekke seg tilbake av aldersgrunner i år. Blant annet regnes det med at Vatikanet om kort tid vil innvilge avskjedssøknaden til den 77-årige erkebiskopen av Philadelphia, kardinal Anthony Bevilacqua. Han er den nest eldste av de fortsatt aktive biskopene i USA.

I tillegg er fire av hjelpebiskopene i erkebispedømmet New York over 75 år gamle, deriblant biskop Patrick Sheridan, som med sine 78 er den eldste aktive biskopen i USA. 75 år gammel er også biskop Joseph Howze av Biloxi i Mississippi, som i 1977 ble den første afroamerikaner som ble utnevnt til å lede et bispedømme. Aldersgrensen i Den katolske kirke er 75 år, og da må biskopene i henhold til kirkeretten tilby seg overfor Vatikanet å tre tilbake. Denne aldersgrensen nås i år også blant annet av biskopene av Jackson og Steubenville, William Houck og Gilbert Sheldon, og det samme gjelder erkebiskopen av New Orleans, Francis Schulte.

Kirken i England og Wales kan også komme til å få opp til syv nye biskoper i løpet av 2001. Et av de første setene som kan komme til å fylles, er Arundel & Brighton, som har vært vakant etter utnevnelsen av biskop Cormac Murphy-O'Connor til erkebiskop av Westminster i februar 2000. Bispedømmet Lancaster venter også på ny biskop etter at biskop John Brewer døde i juni 2000. Det ventes også at paven i år utnevner en etterfølger til biskop Mervyn Alexander av Clifton, som ble 75 år i juni 2000, og til biskop Leo McCartie av Northampton, som ble 75 år i september 2000.

Erkebispedømmet Westminster kan også få to nye hjelpebiskoper for å erstatte biskop Vincent Nichols, som i februar 2000 ble utnevnt til ny erkebiskop av Birmingham, og biskop Victor Guazzelli, som har gått av for aldersgrensen. I tillegg har den sykmeldte erkebiskopen av Cardiff i Wales, John Ward, bedt om en koadjutor-erkebiskop for å hjelpe seg og etter hvert overta som nye erkebiskop.

Kathpress 9. januar og Catholic Herald 5. januar 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
9. januar 2001

av Webmaster publisert 16.01.2001, sist endret 16.01.2001 - 11:16