Biskop ser «maktvakuum» i Vatikanet

den Haag - KI (KAP) - Etter den nederlandske biskop Martinus Muskens' mening hersker det nå et «maktvakuum» i Vatikanet. Pave Johannes Paul IIs svake helse og hans hyppige fravær på grunn av utenlandsreiser har ført til en «alt for langvarig» svekket ledelse i den romerske kurien, sier biskopen av Breda i følge nederlandske aviser. Biskopen krever en strukturreform i Den katolske kirke.

Samtidig er biskop Muskens skuffet over Vatikanets ønske om avlysning av en bispedømmesynode som han hadde planlagt i sitt bispedømme i slutten av mars. Romas opprinnelige godkjennelse av planen ble for kort tid siden trukket tilbake. Biskopen vet ikke hvorfor Vatikanet har endret mening, ettersom omstridte spørsmål som prestesølibat og kvinnenes rolle ikke sto på dagsordenen. Slike ting må avklares på verdenskirkenivå.

I følge avisene vil biskop Muskens nå gjennomføre en «bispedømmerådslagning», for til det trenger han ikke tillatelse fra Vatikanet. Biskopen beklager at også den nederlandske kardinal Adrianus Simonis har trukket tilbake sin opprinnelige godkjennelse av synoden. Han har begrunnet dette med faren for en polarisering i den nederlandske Kirken. Bispedømmesynoden var planlagt i anledning 150-årsjubileet for bispedømmet Breda.

Kathpress 11. januar 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. januar 2001

av Webmaster publisert 18.01.2001, sist endret 18.01.2001 - 16:18