Strid om munker på Mont-Saint-Michel

Paris - KI (KAP) - Det er oppstått en strid mellom det franske kulturdepartementet og Den katolske kirke om ordensfolks nærvær på det normanniske landemerket Mont-Saint-Michel. Kulturmyndighetene vil i følge den franske katolske dagsavisen «La Croix» benytte halvparten av de 1.500 m² som benediktinerne på klosterøya legger beslag på, til kulturelle prosjekter. Staten som eier av valfartsstedet stilte området til disposisjon for Kirken i 1969 slik at en ordenskommunitet igjen kunne slå seg ned der. Denne avtalen løper ut ved årsskiftet.

I følge opplysninger fra det ansvarlige bispedømmet Coutances vil de gjenværende 700 m² være utilstrekkelig for å imøtekomme kommunitetens behov. I øyeblikket bor det bare to munker der, men de vil til våren bli forsterket med fem nye medlemmer.

La Croix forteller videre at striden mellom kulturmyndighetene og Kirken samtidig dreier seg om den daglige messen på øya, som siden 1879 har vært knyttet til fastlandet med en molo. Den hindrer de rundt tre millioner menneskene som hver år besøker øya, i å se de historiske minnesmerkene, er den offisielle begrunnelsen fra kulturmyndighetene.

Granittøya utenfor Normandie har vært bebodd av munker siden 500-tallet. Benediktinerklosteret, som har bestått siden 966, danner i sin nåværende skikkelse fra 900-1400-tallet et særpreget eksempel på den middelalderske kloster- og festningsarkitektur.

Kathpress 18. januar 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. januar 2001

av Webmaster publisert 23.01.2001, sist endret 23.01.2001 - 14:14