Hvor er pave Johannes?

Roma - KI (The Tablet) - Pilegrimer som i de siste månedene har funnet veien til krypten i Peterskirken og der ventet å finne graven til den salige pave Johannes XXIII (1958-63), har blitt foruroliget over at den er borte. Kapellet hvor pave Johannes ble gravlagt, er intakt, og har nettopp blitt pusset opp. Men selve graven er forsvunnet. Saken med «den forsvunne pave Johannes den Gode» har skapt stor sorg hos pilegrimer og forvirrede kommentarer i italiensk presse.

Mysteriet er imidlertid nå blitt løst. Vatikanet har bekreftet at pavens jordiske rester virkelig har blitt fjernet for å tillate at prosessen med «kanonisk identifisering» kunne finne sted. Dette er en prosess hvor legemet til en kandidat for helligkåring blir bekreftet å være ekte. Det går rykter om at pave Johannes Paul II akter å helligkåre sin høyt elskede forgjenger den 3. juni i år, 38-årsdagen for hans død i 1963. I mellomtiden er åpenbart pave Johannes' jordiske rester på et likhus i Roma, hvor de gjennomgår en «renselsesprosess». Det blir sagt at da pave Johannes' trippelkiste ble åpnet, var hans legeme fullstendig intakt, selv om hans kunstferdige pavelige klær var gått i oppløsning.

Etter helligkåringen vil relikviene til den nye helgenpaven plasseres i et alter med glassfront i Peterskirken. Dette blir for tiden bygd ved Himmelfartsalteret like ved sakristiet. Som det er tradisjon i Italia, er det meningen at pavens jordiske rester vil ligge utstilt, iført nye, men prekonsiliære, paveklær. Det ventes at den pavelige skredderen Gamarelli vil få i oppdrag å lage disse klærne.

I øyeblikket har Vatikanet plassert et lite skilt ved inngangen til den tomme pavegraven som forklarer hva som har skjedd med pave Johannes. Fortsatt kommer pilegrimene og står der i bønn, uansett.

The Tablet 3. februar 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. februar 2001

av Webmaster publisert 13.02.2001, sist endret 13.02.2001 - 12:48