Paven invitert til Tyrkia

Vatikanet - KI (KAP) - De katolske biskopene i Tyrkia har invitert pave Johannes Paul II til å besøke Tyrkia for andre gang.

Invitasjonen skjer også i den politiske ledelsen i Ankaras navn, understreket biskopene ved et besøk i Vatikanet. Et slikt besøk kan også komme landets fremskritt og den dialogen mellom kristne og muslimer til gode. Samtidig henviste biskopene til sin minoritetskirkes vanskeligheter i et land med islamsk flertall. Paven gikk i sin tale ikke inn på innbydelsen, men oppfordret biskopene til å forsterke den interreligiøse dialogen. Han henviste til Tyrkias posisjon som brobygger mellom Europa og Asia i kraft av møtested mellom kulturer og religioner og minnet også om landets store kristne fortid. Han understreket uttrykkelig betydningen av religionsfriheten, som er grunnlaget for å leve sammen i forståelse. I den forbindelse viste han også til nye lovprosjekter i forkant av en sterkere integrasjon av Tyrkia i Europa.

Av Tyrkias 56 millioner innbyggere er i dag offisielt bare 0,5% kristne. I 1910 var ennå mer enn en tredjedel av befolkningen på det nåværende tyrkiske territoriet kristne. Pave Johannes Paul II besøkte Tyrkia allerede i 1979 og møtte da også den økumeniske patriarken i Konstantinopel (Istanbul).

Kathpress 20. februar 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. februar 2001

av Webmaster publisert 27.02.2001, sist endret 27.02.2001 - 15:34