Ny syrisk-katolsk patriark valgt

Beirut/Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Den syrisk-katolske kirke, som er i kommunion med Roma, har fått nytt overhode: Den nåværende eksarken i Jerusalem, Pierre Abd-el-Ahad, ble den 16. februar valgt til ny syrisk-katolsk patriark av Antiokia. Etter at kirkens synode foretok valget, har pave Johannes Paul II anerkjent den nye patriarken ved å gi ham communio ecclesiastico, «kirkelig fellesskap», meddeler Vatikanet. Dermed er valget rettskraftig i henhold til kirkeretten for østkirkene. Den nye patriarken har tatt navnet Ignatios Bedros (Ignace Pierre) VIII. Det er tradisjon i denne kirken å ta navnet Ignatius til ære for forgjengeren, den hellige Ignatius av Antiokia (ca 37-ca 107).

Den syrisk-katolske kirke er den «unerte» grenen av den syrisk-ortodokse kirken. Den 70-årige nye patriarken etterfølger patriark Ignatios Moussa I Daoud, som pave Johannes Paul II for tre måneder siden utnevnte til ny prefekt for Kongregasjonen for Østkirkene og for en måned siden kreerte til kardinal. Den syrisk-katolske kirke er til stede i alle land i Midtøsten, men også i Amerika og i Australia.

Pierre Abd-el-Ahad ble født den 28. juni 1930 i Aleppo i Syria. Etter å ha studert ved det syrisk-katolske patriarkale seminaret i Jerusalem fullførte han sine studier ved presteseminaret i Charfet i Libanon. Han ble presteviet i 1954 og arbeidet i mange år i gutteseminaret i Charfet. Senere ble han utnevnt til sogneprest i Betlehem. Under krigene i Midtøsten i 1967 og 1973 var han involvert i humanitær hjelp og pastoral omsorg for fanger. I 1979 ble han utnevnt til patriarkvikar eller eksark av Jerusalem. Han etablerte et hus for pilegrimer i Betlehem og kirken St. Thomas i Jerusalem, som har et ungdomssenter. Han ble valgt til biskop av den syrisk-katolske synoden den 29. juni 1996, og har beholdt stillingen som patriarkal eksark av Jerusalem.

Kathpress og Zenit 25. februar 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
25. februar 2001

av Webmaster publisert 28.02.2001, sist endret 28.02.2001 - 14:22