Paven så restaurert «2001 - en romodyssé»

Vatikanet - KI (Zenit/CWN) - Vatikanets filmbibliotek hadde torsdag premiere på Stanley Kubricks restaurerte klassiske film «2001 - en romodyssé». Filmen ble vist i kinoauditoriet i San Carlo-palasset, hvor pave Johannes Paul II har sett andre filmer, som «Livet er herlig» med hovedrolleinnehaver og regissør Roberto Benigni. Visningen var i regi av Det pavelige råd for sosial kommunikasjon.

Vatikanet beskriver premieren som «en begivenhet av privat karakter». Sammen med paven var flere kardinaler, biskoper og monsignori fra kurien, blant dem erkebiskop John Foley, president for Det pavelige råd for sosial kommunikasjon, i tillegg til ledere fra den kulturelle verden og italiensk film, blant dem Franco Zeffirelli, Ermanno Olmi, Giuliano Montaldo og Felice Laudadio. Æresgjester var Christiane og Anya Kubrick, hustru og datter av den avdøde regissøren, og Jan Harlan, svoger og produsent av Kubricks film.

«2001 - en romodyssé» ble lansert første gang i 1968. Den ble i 1996 valgt av Det pavelige råd for sosial kommunikasjon som en av de 45 viktigste filmene fra det 20. århundre, plassert først i spesialseksjonen for kunstneriske arbeider, sammen med titler som Orson Wells' «Fourth Power» og Fritz Langs «Metropolis». Filmen skal vises på nytt den 15. mars, når rådet har sitt plenumsmøte. Blant dem som ventes å være til stede på denne andre visningen, er kardinalene Roger Etchegaray, Miloslav Vlk, Dionigi Tettamanzi og Dario Castrillon Hoyos.

Zenit og Catholic World News 1. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. mars 2001

av Webmaster publisert 06.03.2001, sist endret 06.03.2001 - 13:23