Katolske prester ikke lenger utestengt fra parlamentet

London - KI (CWN) - Det engelske parlamentet vedtok torsdag kveld en lov som tillater katolske prester å bli medlemmer av underhuset. Fjerningen av den såkalte «Clergy Disqualification Bill» skal oppheve en 200 år gammel lov som hindrer nåværende og tidligere katolske prester fra å bli parlamentsmedlemmer. Selv om katolsk kirkerett forbyr prester å inneha politiske posisjoner, har britisk lov også forbudt tidligere prester å være parlamentsmedlemmer.

Den konservative representanten Ann Widdecombe, som selv er katolikk, argumenterte for at det er galt av aktive prester å bli parlamentsmedlemmer, siden dette ville skape interessekonflikter «mellom Gud og Cæsar». En annen konservativ representant og konvertitt, tidligere miljøvernminister John Gummer, la til at spørsmålet var problematisk fordi parlamentet ville komme med en erklæring gjennom engelsk lov om noe han beskrev som et kirkelig spørsmål. Gummer sa at å bli prest var det «høyeste kall», og å gjøre noe annet enn det, som å bli parlamentsmedlem, var «merkelig».

Liberaldemokraten Andrew Stunell sa at det tåpelige med de nåværende restriksjonene for at katolske prester kunne gå inn i politikken, var at «det hindrer gode mennesker fra å komme inn i Underhuset». Han sa: «Det burde være en fornærmelse for oss at vi i vår tid har religiøs diskriminering innebygd i vår lovgivning».

Catholic World News 2. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
2. mars 2001

av Webmaster publisert 06.03.2001, sist endret 06.03.2001 - 13:49