Moskva-patriarken utelukker ikke møte med paven

Moskva - KI (KAP) - Fire måneder før pave Johannes Paul IIs planlagte reise til Ukraina har patriark Alexej II av Moskva betegnet et møte med Den katolske kirkes overhode som mulig. «Det er ikke utelukket. Men først må alle hindre ryddes av veien», sa patriarken i følge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Men patriarken kom ikke med noen invitasjon til paven.

Moskva-patriarkatet har så langt avvist et besøk av pave Johannes Paul II i Russland, og patriarkatet har også protestert mot det planlagte pavebesøket i Ukraina i slutten av juni. I Ukraina er det som aldri før motsetninger mellom den ortodokse kirke og den gresk-katolske («unerte») kirke, som steg opp av katakombene etter Sovjetunionens sammenbrudd. Dessuten frykter Moskva-patriarkatet at to skismatiske ortodokse strømninger i Ukraina - det såkalte «Kiev-patriarkatet» og «Den autokefale ukrainske ortodokse kirke» - skal bli oppvurdert gjennom pavebesøket.

I et tilnærmingsskritt overfor Russland forkynte Vatikanet sist november at de ville levere tilbake et av de helligste Maria-ikonene i den ortodokse kirke. Ikonet av Guds Mor av Kasan («Kazanskaja») fra sent 1500-tall ble stjålet fra den russiske byen Kasan i 1904 og for kort tid siden oppdaget i Vatikanet.

Kathpress 6. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
6. mars 2001