Biskopene kritiserer den farmasøytiske industrien

Pretoria - KI (KAP) - De katolske biskopene i Sør-Afrika har kritisert at den farmasøytiske industrien vil gå til rettslige skritt for å hindre regjeringen i landet å tillate billigere AIDS-medisiner. Det er «uholdbart» å forhindre anskaffelse og bruk av billigere medisiner med henvisning til patentrettigheter, fastslår biskopene.

Erklæringen er undertegnet av bispekonferansens formann, kardinal Wilfrid F. Napier. Man kan ikke gå over til den vanlige forretningsordenen mens «AIDS brer seg ødeleggende i vårt folk og spesielt blant ungdommen». Etter hans anslag fins det minst fem millioner sørafrikanske hiv-smittede. Biskopene appelerer til de farmasøytiske bedriftene om ikke å forsøke å få profitt på livet til aids-syke.

I Pretoria har siden tirsdag rundt 40 internasjonale firmaer gått mot en lov som tillater billige etterligninger av originalpreparater. De farmasøytiske konsernene mener at deres patentrettigheter er skadet. I følge Verdens handelsorganisasjon WTOs såkalte TRIPS-avtale, kan landene i en nasjonal nødssituasjon oppheve patentbeskyttelsen for medikamenter.

Kathpress 12. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
12. mars 2001

av Webmaster publisert 16.03.2001, sist endret 16.03.2001 - 16:44