Nikolas-relikvier til Moskva

Roma - KI (KAP/Zenit) - En del av relikviene av den hellige Nikolas av Myra skal i fremtiden oppbevares i den gjenoppbygde Frelserkatedralen i Moskva. En katolsk delegasjon fra den søritalienske byen Bari overrakte mandag et skrin med relikvier til patriarkatet i Moskva som et tegn på økumenisk broderlighet, meldte erkebispedømmet Bari tirsdag. Den hellige Nikolas, som i følge overleveringen levde i Lilleasia på 300-tallet, æres både i den østlige og vestlige Kirken. Hans relikvier kom på 1000-tallet til den søritalienske havnebyen Bari. Han er skytshelgen for Russland.

I 1995 deltok for første gang en stor russisk-ortodoks delegasjon igjen i Bari under feiringen av Nikolas i basilikaen San Nicola, hvor den helliges relikvier oppbevares. I flere århundrer, spesielt på 1800-tallet, var det en tradisjon med russiske valfarter til Bari, og den ble brutt først med oktoberrevolusjonen i 1917. For seks år siden reiste det på den ortodokse St. Nikolas-festen (i mai) for første gang igjen en offisiell russisk-ortodoks delegasjon til Bari og feiret en ortodoks gudstjeneste i krypten i basilikaen.

Krav fra Tyrkia om å bringe alle Nikolas-relikviene tilbake til den helliges hjemby, har den katolske Kirke imidlertid avslått. I mellomtiden skal den økumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartholomaios I, i denne uken (19. - 23. mars) foreta en reise til Sør-Italia.

Kathpress og Zenit 13. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
13. mars 2001