Saken med seksuelt misbrukte nonner undersøkes

Vatikanet - KI (Zenit/VIS) - Vatikanet kunngjorde tirsdag at det en tid har pågått undersøkelser av anklagene om at nonner er blitt seksuelt misbrukt av prester og misjonærer. Sakene har primært vært i Afrika, sier rapporter. I en erklæring fra Vatikanets pressetalsmann, dr. Joaquin Navarro-Valls, heter det at «problemet er kjent og er begrenset til et begrenset geografisk område. Den hellige Stol behandler saken i samarbeid med biskopene, Organisasjonen for generalsuperiorer (USG) og Den internasjonale organisasjonen for generalsuperiorer (UISG). Det arbeides på to plan ved å korrigere personer og å løse enkeltsaker».

Vatikanets erklæring kom som svar på en artikkel i tirsdagens utgave av den italienske avisen La Repubblica, som hevder at Kongregasjonen for Institutter for konsekrert liv og Selskaper for apostolisk liv i Vatikanet midt på 1990-tallet mottok anklager fra afrikanske nonner som sa at de var blitt forført eller utsatt for seksuelt misbruk av prester. De sakene som ble rapportert, var hovedsakelig i Afrika, skriver avisen, «hvor kulturen ikke fremmer sølibat og hvor det etter tradisjonen er umulig for en kvinne eller ung jente å motsette seg en mann, spesielt hvis han er eldre eller en prest».

Artikkelen i La Repubblica baserer seg på en informasjon i det amerikanske ukemagasinet National Catholic Reporter. En av kildene som siteres i NCRs artikkel er en rapport sendt av sr. Maria O'Donohue til Vatikanets kongregasjon. I tillegg er tre andre rapporter lagt ut på NCRs internett-sider. Vatikanets erklæring slutter slik: «Selv flere negative situasjoner må ikke tillate oss å glemme den troskapen, ofte i heroisk grad, som preger det overveldende flertallet av ordensmenn, ordenskvinner og prester».

Zenit og Vatican Information Service 20. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. mars 2001

av Webmaster publisert 21.03.2001, sist endret 21.03.2001 - 11:08